Meillä on eletty kauhunsekaisia hetkiä torstaiaamusta saakka, kun Seri on jälleen sairastunut vakavasti! Oireet alkoivat torstaina, kun päivälenkillä Seriltä lähti jalat alta kahteen otteeseen heti alkumatkasta. Hetken levättyään kuitenkin saatiin kierrettyä kortteli ja mentiin takaisin sisälle. Pelästyin tietysti ensin, että selkä on prakannut jotenkin ja takajalat eivät toimi kunnolla. Loppupäivän Seri oli vaisu ja liikkuminen hieman horjuvaa.

Perjantai aamuna Seri oli aivan apaattinen ja pystyssä pysyminen vaikeaa ja uskomattoman pitkältä tuntui aika vasta kahdelta olevalle eläinlääkärille. Tässävaiheessa oli jo epäilys jostain ihan muusta kuin selkäongelmasta.
Eläinlääkärissä todettiin kuumetta olevan 40,1 astetta, limakalvot vitivalkoiset ja röntgenkuvissa näkyi, että maksa on voimakkaasti laajentunut. Seri laitettiin tippaan ja jäätiin iltaan saakka odottelemaan verikokeiden tuloksia. Veriarvojen perusteella Serillä todettiin olevan IMHA, eli immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia, jossa elimistön puolustusjärjestelmä rupeaa tuhoamaan veren punasoluja ja verihiutaleita. Paras artikkeli jonka netistä löysin aiheesta löytyy täältä. Maksa-arvot olivat 6-kertaiset normaaliin verrattuna, kun hajonneet puna-solut kertyivät sinne.

Serille aloitettiin heti voimakas kortisoni- ja antibioottikuuri ja saatiin viikonlopuksi nesteytystarvikkeet kotiin. Meillä kun on kokemusta jo Ronjan nesteytyksestä, joten tuo Serin nesteytys sujuu vanhalla rutiinilla. Maanantaina on sitten kontrolliaika 16.15, toivottavasti veriarvot muuttuvat hyvään suuntaan.

Nyt tilanne on stabiloitunut, eli lämpöä on ollut 38,2-38,5 asteen paikkeilla ja ruoka on alkanut maistumaan entiseen malliin. Ruokana on nyt itse tehty kana-riisi ja maksavaivaisten purkkiruoka. Tuo ruokavalio on nyt tärkeä, että maksaan ei tulisi taudin johdosta pysyviä muutoksia. Kortisoni on lisännyt Serin juomista.

Nyt pystyy jo väliaikaisesti hengähtämään helpotuksesta, kun Serin olo on parantunut, mutta vasta kahden viikon kortisonikuurin jälkeen näkee pysähtyykö immuunireaktio kokonaan. Lisäksi voi tulla komplikaatioita veren hyytymisen kanssa, kun niitä verihiutaleita ei Serillä enää juurikaan ole :( 

Alkaa olla hieman epätoivoinen olo, kun nämä meidän eläimet sairastuvat kerta toisensa jälkeen johonkin vakavaan ja harvinaiseen tautiin. Ehti tässä Ronjan kuoleman jälkeen olla reilu 3kk seesteistä jaksoa.