Serin kanssa käytiin eläinlääkärissä viime torstaina ja uudestaan eilen. Koira on kyllä ollut hyvinvoiva ja terve, mutta kyljessä oleva patti on kasvanut koko kevään pikkuhiljaa, joten tuli aika pohtia sen poistamista. Ajankohta oli tarkkaan taktikoitu, meillä vaihtuu vakuutuskausi 1.8, saadaan laskut vielä tämän vakuutuskauden korvauskaton sisään :) Torstaina otettiin verikokeet, joista selvisi, että maksa-arvot on parempaan suuntaan, mutta niistä oli luettavissa, ettei korkeat arvot johdu pelkästään lääkityksestä vaan maksassa on pysyvästi lievää vajaatoimintaa. Tämä siis oli se huono uutinen. AFOS oli 347 (tammikuussa 397, viitearvon yläraja 212 muistaakseni), ALAT viitearvojen sisäpuolella, mutta ylärajoilla, albumiini 21 (alaraja 23). Hyvä uutinen on se, että punasoluarvot olivat hyvät ja koska Seri on ollut IMHA:n suhteen oireeton vuoden verran, niin lääkitystä pystytään vähentämään.

IMHA:an käytetty Imurel on solunsalpaaja ja Serillä on valkosoluarvot alhaiset, kun Imurel häiritsee niiden muodostumista luuytimessä. Seri on nyt reilun vuoden syönyt Imurelia joka päivä 1tbl ja nyt lääkitys muuttuu 4 viikoksi 1tbl joka toinen ilta ja jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, niin jatketaan sen jälkeen ylläpitoannoksella 1/2tbl joka toinen ilta. Seuraava verikoekontrolli on puolen vuoden päästä ja sitten katsotaan onko mahdollista jättää lääkitys pois kokonaan. Palaamme myös takaisin "maksavaivaisten" ruokaan.

Rasvapatti poistettiin leikkauksella eilen ja samalla poltettiin toiselta puolelta kylkeä syylämäinen minikasvain. Olin pyytänyt eläinlääkäriltä myös, että samalla nukutuksella katsotaan Serin hampaat ja sieltä löytyikin aikamoinen yllätys. Oikea yläkulmuri oli katkennut nyt torstain jälkeen! Sitä nimittäin katsottiin torstaina ja ehjä oli vielä silloin. Myös yksi etuhammas oli lohjennut, mutta se on ollut varmaan jo pitkään sellainen. Hampaat oli kuvattu, mutta valitettavasti ell oli toisessa leikkauksessa, niin en voinut kysyä tarkemmin mitä hampaiden juurissa näkyi. Kommenttina oli vain, että jatkohoidot koiran kunnon mukaan, tällähetkellä ei Seri kestäisi välttämättä niin pitkää narkoosia. Ei nuo hampaat ole Seriä vaivanneet ja muuten ovat hyvässä kunnossa, toivotaan että jatkossakin.

Seri oli alkuillasta tosi kipeän ja levottoman oloinen, mutta rauhoittui ennen nukkumaanmenoa ja nukkui rauhallisesti koko yön. Illalla odotti kovasti iltaruokaa ;) Nyt aamullakin on ollut oikein pirteä ja rauhallinen, niin en ole antanut kipulääkettä, jota saatiin mukaan tarpeen mukaan annettavaksi. Saatiin mukaan myös nesteytyspussi, nesteyttämällä helpotetaan vähän maksan kuormitusta.

Päätin kyllä eilen, että tämä sai olla viimeinen leikkaus, jolla Seriä "kiusataan".  Elellään sitten loppuelämä niiden pattien ja muiden pienten vaivojen kanssa, eikä oteta riskiä, että maksa poksahtaa ja koiraa ei enää ole... Nyt Seri sairaslomailee pari viikkoa ja sitten toivottavasti pääsee taas lenkkeilemään ja uimaan normaalisti.